Ehdotan koiraa lääkärin kumppaniksi,

Lauantai 3.8.2024 klo 18.11 - Kauko Niemi


Hauva_pieni_KN234161.jpg

 

Ei ole montaakaan vuotta, kun homekoira tuli ja paljasti hetkessä nurkan missä oli homevaurio. Koko taloa ei tarvinnut aukoa ja arvella missä vaurio saattaisi olla. Näin hienosti paitsi, etteivät vakuutusyhtiöt hyväksyneet näin helppoa ja "alkeellista" tapaa.

Tullin rahakoira paljasti heti ekana toimintavuonnaan 1,2 miljoonaa salakuljetuksessa ollutta euroa. Koronan iskettyä koira haistoi myös hetkessä sen, muttei oikein kelvannut vain tutkimustietoon nojaaville viranomaisille. Koronakoirat siirrettiin lentoasemalla takavasempaan. Tieteellisesti on nyt kuitenkin todistettu, että koira tunnistaa 92 prosentin varmuudella koronan, jopa sen eri variantit.

Viime viikolla yksi ja sama koira kävi noutamassa viikon aikana kolme eksynyttä marjastajaa kotiin. Niillä lukuisilla rattijuopoilla, jotka jättävät auton tienposkeen ja loikkaavat puskaan piiloon, ei ole alkeellisintakaan käsitystä koiran kyvyistä löytää piilopaikka.

Viime talvena moni sentään pysähtyi syvällisesti miettimään koiran ja ohjaajan huikeaa roolia, kun lapsi löytyi viime hetkellä lumikasasta ja pääsi jatkamaan arvokasta elämäänsä. Ja onhan parhaillaan suomalaisia koiria Pariisissa turvaamassa kilpailijoita ja yleisöä.

Itsekin olen lapsena syönyt monta jänispaistia sen tuloksena, että luppakorva ajokoiramme hoiti jänikset pyssyn hollille. Ilman koiraa jänikset olisivat kyyköttäneet puskassa, eikä taitavinkaan metsästäjä olisi niitä huomannut.

Ihminen ei vain tiedä, eikä ymmärrä mihin koiran hajuaisti pystyy. Kun ei tiedetä eikä uskota, niin ei voida luottaakaan koira-alamaiseen, jonka pitää tehdä vain sitä mitä minä käsken ja mistä minä tykkään.

Koiran hajuaistia on tutkittu juuri laajasti. Asialla ovat olleet Helsingin yliopiston DogRisk-tutkimusryhmä, Itä-Suomen yliopisto ja Suomen Hajukoirayhdistys.

Tutkimuksen johtaja Anna Hielm-Björkman Helsingin yliopistolta on yllättynyt tutkimustuloksista.

Olin ihan varma, että koirat osaavat haistaa paremmin kuin mitä oli aikaisemmin todettu. Se, että ne osaisivat näin paljon paremmin, on ihan uskomatonta. Ihminen ei kyllä koiralle pärjää, Hielm-Björkman sanoo Ylen haastattelussa.

Myöskään koneista ei välttämättä ole koirille vastusta: tutkimuksen mukaan koirat voivat oppia tunnistamaan paljon pienempiä hajupitoisuuksia kuin analyysilaitteet voivat luotettavasti mitata.

Tutkijat ovat varmoja, että koiria alikäytetään. Terveydenhoitoalalla voisi olla paljon enemmän ja erilaisia laboratoriokoiria.

Koirat pystyvät esimerkiksi haistamaan syövän, diabetespotilailla laskevan verensokerin ja koronan. Koiria voi käyttää aikaisempaa enemmän myös esimerkiksi alkavien sairauskohtausten, kuten kroonisten kipukohtausten tunnistamisessa. Koira pystyy esimerkiksi ilmaisemaan 20 minuuttia ennen kipukohtausta, että se tulee. Ihminen pystyy ottamaan lääkkeensä, jolloin kipukohtaus tulee lievänä tai ei ollenkaan.

Koirien osaamisen tutkiminen ja todentaminen on paljon halvempaa kuin että jatketaan kuten ennen. Japanissa on jo otettu koiran nenä osaksi ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa.

 

Hauva - kaikki koirista

Lisää aiheesta:

Koirien hajuaisti luultua parempi

Homekoirayrittäjä

Suomalainen sankarikoira Pariisissa

Koira havaitsee kirjanpainajat huomattavasti aikaisemmin kuin ihminen

 

 

Avainsanat: Koira, koiran hajuaisti, Kauko Niemi, homekoira, koronakoira, virkakoira,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini